"Jag ville uppleva vården på plats i Colombia"

Tara Aldén-Joyce åkte till Santa Marta i Colombia för att göra en fältstudie. Perfekt inför Taras framtida arbete som sjuksköterska utomlands.
Tara Aldén-Joyce åkte till Santa Marta i Colombia för att göra en fältstudie. Perfekt inför Taras framtida arbete som sjuksköterska utomlands.
Publicerad: 15 mar 2021
Lästid: ca

Kan du berätta lite om varför du valde att studera vid Röda Korsets Högskola?

– Jag har alltid varit intresserad av att resa, träffa nya människor och upptäcka nya platser. Jag bestämde mig för att studera till sjuksköterska då jag inte längre kände att det var givande att bara vara turist på de platser jag besökte. Jag ville hitta något mer meningsfullt att göra och tänkte att sjuksköterskeyrket gav bra möjligheter att jobba i andra länder.

– Det som intresserade mig mest med Röda Korsets Högskola var profilområdena global omvårdnad och global hälsa samt möjligheten att åka på flera utbyten utomlands.

Varför ville du göra fältstudier? Vart åkte du och varför just dit? 

– Jag ville få en inblick i vården i ett annat land genom att uppleva den och inte bara läsa om den. Jag åkte till Santa Marta i norra Colombia och jag valde att åka dit eftersom jag kan spanska. Jag tänkte att det var lättare att komma in i ett sammanhang där jag kunde språket. Vad handlade din studie om? – Det var en etnografisk studie om colombianska sjuksköterskestudenter under deras praktik på en vårdcentral. Syftet var att observera hur sjuksköterskestudenterna interagerade med vårdpersonal och patienter.

”Jag fick en större förståelse för vårdförhållanden på andra platser”

– Tara Aldén-Joyce

Väl på plats, hur kunde en vanlig dag se ut?

– Jag skulle vara på vårdcentralen klockan sju på morgonen och jag brukade möta upp en annan student för att åka buss dit tillsammans. På vårdcentralen parades vi ihop två och två och fick vara med på olika aktiviteter som vaccination, rådgivning för preventivmedel, cellprovtagning och barn- och mödravård. Vi var där till klockan 12 och sedan åkte vi hem för att äta lunch. Vissa eftermiddagar var jag med på lektioner på universitetet. Lördag förmiddag ingick också i praktiken men på söndagar var jag ledig. Under min fritid åkte jag ofta till en närliggande strand tillsammans med andra utbytesstudenter.

Vilka var de största utmaningarna?

– Det gällde att vara flexibel eftersom arbetet var oorganiserat och mitt schema ändrades mycket. Jag fick ofta veta kvällen innan vad jag skulle göra och var jag skulle vara nästföljande morgon. Ibland blev även lektioner inställda med kort varsel.

Vad var det bästa med ditt utbyte?

– Det bästa var att få träffa patienter från utsatta områden, personer som jag förmodligen aldrig hade träffat annars. Att se bristen på resurser gav mig också en större förståelse för hur vårdförhållanden kan se ut på andra platser. Under mina två veckor på vårdcentralen fick de exempelvis inte in något vaccin för att kunna vaccinera barnen.

Vilka är dina bästa tips till någon som ska åka?

– Mitt absoluta bästa tips är att prata med en eller flera studenter som redan gjort ett utbyte på samma ställe. De kan tipsa om olika saker, även sådant som skolan kanske inte har information om. Ett annat tips är att ta för sig och våga fråga om det är något speciellt du vill göra eller se.

Namn: Tara Aldén-Joyce

Ålder: 30 år

Gör: Jobbar på Infektionskliniken vid Universitetssjukhuset i Linköping