Sjuksköterskor utsätts för sexuella trakasserier

Sjuksköterskor och sjuksköterskestudenter utsätts för sexuella trakasserier visar ny studie från Tanzania
Sjuksköterskor och sjuksköterskestudenter utsätts för sexuella trakasserier visar ny studie från Tanzania
Publicerad: 11 nov 2020
Lästid: ca

Trots att över 25 procent av sjuksköterskorna världen över har utsatts för sexuella trakasserier är det ett ämne som sällan diskuteras. En ny studie med sjuksköterskor och sjuksköterskestudenter i Tanzania visar att ca tio procent av de tillfrågade hade utsatts för sexuella trakasserier.

Sammanlagt har tvåhundra sjuksköterskor och sjuksköterskestudenter vid ett regionsjukhus i Tanzania tillfrågats om de har upplevt sexuella trakasserier när de har varit yrkesutövande, antingen som sjuksköterskestudent eller som sjuksköterska.

Trakasserier av annan personal

Bland de som hade utsatts för sexuella trakasserier var det många som skämdes, var obekväma med att gå tillbaka till arbetet och upplevde ilska. 10,5% av de kvinnliga deltagarna och 7,8% av de manliga hade utsatts. Vanligast var att bli utsatt för sexuella trakasserier av annan personal.

– Studien visar att så många som tio procent av de tillfrågade hade utsatts för någon form av sexuella trakasserier. Detta kan utgöra en yrkesfara och samtidigt verka stigmatiserande för yrkesgruppen sjuksköterskor. Dessutom var det 36 procent som kände någon annan som varit utsatt, vilket kan tyda på ett ännu större problem och rädsla för att berätta säger Gunilla Björling, ansvarig för studien, docent i teknisk vårdvetenskap vid Röda Korsets Högskola och anknuten professor i omvårdnad vid Kilimanjaro Christian Medical University College i Moshi, Tanzania. Gunilla är också projektledare för det gemensamma utbildningsprojektet (JoinPro), ett Linnéus-Palme-projekt i forskningsmetodik och uppsatsskrivning mellan Röda Korsets Högskola i Stockholm och Kilimanjaro Christian Medical University College, KCMUCo, i Moshi, Tanzania.

Ökad kunskap, stöd och utbildning behövs

Syftet med studien var att undersöka förekomst, typ och konsekvenser av sexuella trakasserier hos sjuksköterskor och sjuksköterskestudenter på ett regionalt universitetssjukhus i Tanzania. Studien visar att ökad kunskap, stöd och utbildning behövs som förebyggande arbete kring sexuella trakasserier i inom vård och omsorg. Det råder ofta en tystnadskultur kring sexuella trakasserier och därför är det viktigt att kunskapen om hur det kan förebyggas och bemötas av både ledning och kollegor ökar.

Studien har publicerats i SAGE Journals och är ett samarbete mellan den Hälsovetenskapliga institutionen vid Röda Korsets Högskola, Faculty of Nursing vid Kilimanjaro Christian Medical University College i Moshi, Tanzania, University of Douala i Kamerun och Karolinska Institutet.

Kontakt

Gunilla Björling, ansvarig för studien, docent i teknisk vårdvetenskap vid Röda Korsets Högskola och anknuten professor i omvårdnad vid Kilimanjaro Christian Medical University College i Moshi, Tanzania. Gunilla är också projektledare för det gemensamma utbildningsprojektet (JoinPro), ett Linnéus-Palme-projekt i forskningsmetodik och uppsatsskrivning mellan Röda Korsets Högskola i Stockholm och Kilimanjaro Christian Medical University College, KCMUCo, i Moshi, Tanzania.
Tel. 08 587 516 73, e-post: gunilla.bjorling@rkh.se

Bild: Gunilla Björling med patient på Kilimanjaro Christian Medical University College