Student som tränar på att ge spruta. Foto: Mostphotos.

Specialistsjuksköterska infektionssjukvård

Specialistsjuksköterska infektionssjukvård

Vidareutbilda dig till specialistsjuksköterska med inriktning mot infektionssjukvård vid Röda Korsets Högskola. Programmet är unikt i Sverige och ges på distans.

Vid Röda Korsets Högskola kan du vidareutbilda dig till specialistsjuksköterska med inriktning mot infektionssjukvård och du studerar programmet på distans.

Utbildningen är den första i sitt slag och det enda programmet i infektionssjukvård i Sverige. Utbildningen ges på distans och omfattar 60 högskolepoäng inklusive examensarbete. I programet integreras ämnena omvårdnad, medicin och folkhälsovetenskap.

Efter avslutat program erhåller du en examen som specialistsjuksköterska med inriktning mot infektionssjukvård och en magisterexamen i ämnet omvårdnad. 

Programöversikt, kurser

Utbildningen är en distansutbildning och ges på halvfart (50 procent). Programmet omfattar sju kurser med ett innehåll som inriktas mot infektionssjukvård.

Utbildning på distans

Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning infektionssjukvård är en distansutbildning vilket betyder att det är viktigt att du har en dator med internetuppkoppling.

 • Då studierna sker med hjälp av en webbaserad lärplattform krävs också att datorn är utrustad med webbkamera och headset.
 • Din dator ska vara modern och uppdaterad med den senaste versionen av operativsystemet.

Studierna bedrivs på halvfart vilket innebär en arbetsinsats på minst 20 timmar/vecka.

Så här söker du till utbildningen

Utbildningen går att söka på www.antagning.se. Via "dina sidor" på antagning.se laddar du upp de dokument du vill bifoga din anmälan. Om du har en registrerad yrkeslegitimation hos Socialstyrelsen behöver du inte ladda upp den. Uppgifter om din legitimationsstatus hämtas centralt.

Behörighet

Behörig att antas till utbildningen är den som har behörighet till avancerad nivå samt har avlagd sjuksköterskeexamen om 180 högskolepoäng eller motsvarande utländsk examen med svensk sjuksköterskelegitimation. Utöver det krävs kandidatexamen inom huvudområdet omvårdnad eller motsvarande varav 15 hp examensarbete. Dessutom krävs Svenska B/Svenska 3 och Engelska A/Engelska 6 med lägst betyget godkänd/E.

Antagningsstatistik

Om du undrar vad som krävs för att komma in på specialistsjuksköterskeprogrammet i infektionssjukvård vid Röda Korsets Högskola kan du hitta antagningsstatistik på UHR:s webbplats.

Fakta om programmet

 • Avancerad nivå
 • Omfattning
  60 högskolepoäng, halvfart
 • Studieform
  Distans
 • Programstart
  HT-2024

Utbildnings- och kursplaner med litteraturlistor

Catharina Frank. Foto: RKH

Hälsovetenskapliga institutionen

Catharina Frank

Docent, lektor, programansvarig för specialist-sjuksköterskeprogrammen

Visa andra kontaktvägar
Jason Murphy. Foto: Sören Andersson

Hälsovetenskapliga institutionen

Jason Murphy

PhD, lektor

Visa andra kontaktvägar

Här berättar lärare och studenter om specialistprogrammet i infektionssjukvård vid Röda Korsets Högskola. Filmen spelades in 2021.

Alexander Weman, tidigare student vid specialistprogrammet i infektionssjukvård vid Röda Korsets Högskola. Foto: Privat.

Alexander Weman var en av de första studenterna att gå programmet i infektionssjukvård.

”Utbildningen har öppnat många dörrar för mig”

Läs intervjun med Alexander

Student

All information om dina studier hittar du här.