Från arkeolog till sjuksköterska

Alumnen Carola Liebe-Harkort arbetar nu som sjuksköterska för Läkare utan gränser efter sina studier vid Röda Korsets Högskola.
Alumnen Carola Liebe-Harkort arbetar nu som sjuksköterska för Läkare utan gränser efter sina studier vid Röda Korsets Högskola.
Publicerad: 29 apr 2021
Lästid: ca

Hej Carola, berätta hur det kom sig att du sökte till Röda Korsets Högskola för att studera till sjuksköterska?

För drygt sju år sedan avslutade jag min akademiska karriär inom arkeologi och osteologi. Jag lämnade min tillsvidaretjänst som universitetslektor i osteologi vid Lunds universitet för att i stället återvända till Stockholm där jag sökte in till Sjuksköterskeprogrammet vid Röda Korsets Högskola, den enda högskolan jag valde att söka till. Det fanns inget annat alternativ för mig. Jag sökte in till sjuksköterskeprogrammet redan 1993 men kom inte in. Tjugo år senare, 2013, sökte jag in igen, och kom in!

Min omskolning hade ett enda syfte, att i framtiden arbeta internationellt för humanitära organisationer.

Du har en bakgrund som arkeolog och osteolog, berätta vad du studerade och har arbetat med?

Jag har en tjugoårig bakgrund som arkeolog och osteolog. En osteolog är en arkeolog som analyserar kvarlevor från djur och människa från arkeologiska utgrävningar. Jag disputerade i osteoarkeologi år 2010 vid Stockholms universitet, med en avhandling som rör tandhälsa i en population från äldre järnålder i Östergötland.

Som osteolog arbetade jag mycket på Gotland, men även med att analysera mänskliga kvarlevor från brons- och järnålder från Stockholmsområdet. Jag har även arbetat i USA med paleoindiansk kultur samt flera säsonger i det antika Pompeji i Italien.

Utöver det har arbetat som universitetslektor vid Högskolan på Gotland och vid Lunds universitet, samt även varit anställd som forskare vid Stockholms universitet.

Jag omskolade mig till sjuksköterska med ett enda syfte, att arbeta internationellt för humanitära organisationer

– Carola Liebe-Harkort

Hur var det att omskola sig från yrket som arkeolog och osteolog till sjuksköterska?

Mitt beslut att omskola mig skulle komma att bli både utmanande och mentalt tufft. Att gå från expert till novis var svårt och krävande. Det var även svårt att komma ut i arbetslivet som nyexaminerad sjuksköterska, dvs. att vara senior i en junior roll. Jag som var van vid att ha ansvar för hela program och kurser, att organisera internationella konferenser med mera.

Nyss fyllda 50 tog jag emot broschen som nyexaminerad sjuksköterska 2017. Efter examen har jag arbetat med ortopedi och infektion, två inriktningar som är attraktiva för Läkare utan gränser. Under det senaste året har jag också arbetat mycket med covid-19-patienter.

Nu ska du arbeta för Läkare utan gränser, berätta lite mer!

Efter två år som sjuksköterska hörde jag av mig till Läkare utan gränser, och efter ett antal tester och intervjuer blev jag antagen som fältarbetare. Nu efter ytterligare två år har jag precis landat på mitt första uppdrag. Jag är nu i Grekland, på Lesbos, för att arbeta i den migrationskontext som finns där. Spännande, nervöst och utmanande!

Det har varit jobbiga år av omskolning och av att komma in i sjuksköterskeyrket. Men nu kan jag skörda den önskan jag hade med min omskolning, att arbeta internationellt!

Mer information

Om du vill höra mer om Carola Liebe-Harkorts omskolning kan du lyssna till podden Sjuksköterskesnack från maj 2019 eller läsa Vårdfokus från juni 2018 där det också finns en intervju med Carola.