Vi använder kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.

Läs mer om kakor

För dig som funderar på att börja studera

Här finns vanliga frågor och svar om att studera på högskola och om behörigheter på våra program.
Här finns vanliga frågor och svar om att studera på högskola och om behörigheter på våra program.
Publicerad: 04 aug 2021
Lästid: ca

Du är välkommen att höra av dig om du har frågor och tankar om utbildningar på Röda Korsets Högskola. Studievägledaren kan hjälpa dig om du känner osäker på ditt studie- och yrkesval, har allmänna frågor om att studera på högskola eller undrar om behörigheter på våra program. Läs även våra vanliga frågor nedan.

Antagning och behörighet

Anmälan till våra utbildningar görs via Antagning.se. På deras webbsida hittar du all information om hur du skapar kontor och ansöker till högskola. Det är också där som du får svar om du blir antagen till utbildningen som du sökt.

Behörighet är de tidigare kunskaper du anses behövs för att kunna studera på högskola. Behörighetskraven till våra program hittar du på programsidorna eller på Antagning.se.

Reell kompetens

Om du saknar formella meriter för grundläggande och särskild behörighet, kan du visa att du har dessa kunskapskrav genom att ansöka om bedömning av din reella kompetens. Kunskaper och färdigheter kan till exempel komma från arbetslivet, utbildning utanför det formella utbildningsystemet eller andra livserfarenhet.

Reell kompetens är för dig som inte har grundläggande eller särskild behörighet. Behörighet genom reell kompetens ger dig en möjlighet att delta i urvalet. Det ger dig inte automatiskt en utbildningsplats. Därför kan det även vara bra att också fundera kring dina möjligheter att konkurrera i urvalet. Om du söker till sjuksköterskeprogrammet så kan vara en bra idé att skriva högskoleprovet för att skaffa ett meritvärde.

Mer om hur du ansöker om behörighet genom reell kompetens på Röda Korsets Högskola kan du hitta här.

Vanliga frågor

Är jag behörig att läsa på sjuksköterskeprogrammet?

För att vara med i urvalet till programmet krävs att du har grundläggande behörighet och särskild behörighet. Läs mer om vad innebär här.

Jag har inte matte 2/b eller naturkunskap 2/b. Vad kan jag göra?

Om du saknar särskild behörighet kan du ansöka om behörighet genom reell kompetens, om du på något annat sätta har inhämtat motsvarande kunskaper på annat i vis. Se ovan för mer info om reell kompetens.

Matte 2 görs det inga undantag för då dessa förkunskaper krävs för att kunna tillgodogöra sig utbildningen. Du kan läsa matte 2 på Komvux i din kommun eller göra en prövning för att få ett betyg.

I vissa fall kan naturkunskap 2 ersättas med andra kurser från vård och omsorgsprogrammet. Du kan läsa mer om exakt vilka här.

Kan jag bli antagen på något annat sätt än mina betyg? Till exempel genom arbetslivserfarenhet eller intervju?

Nej, vi gör enbart intag genom betygsurval eller resultat från högskoleprovet.

Hur vet jag om mina betyg / mitt resultat från högskoleprovet räcker för att bli antagen?

Du hittar all statistik på statistik.uhr.se. Där kan du se var kraven låg för tidigare terminer. Detta kan dock förändras och är bara en fingervisning, men det brukar inte ändras för mycket från termin till termin.