Upphovsrätt

Här kan du läsa mer om upphovsrätt och undervisningsmaterial.
Här kan du läsa mer om upphovsrätt och undervisningsmaterial.
Publicerad: 28 mar 2023
Lästid: ca

Den som skriver en artikel eller genom intellektuellt arbete åstadkommer ett annat verk, är upphovsperson till verket och har därmed upphovsrätt till detta. Huvudregeln är att du inte får använda eller sprida ett verk utan upphovspersonens tillstånd. Upphovsrättslagen reglerar hur man får använda sig av upphovsrättsligt skyddat material.

Upphovsrätten uppkommer automatiskt när ett verk skapas. Upphovsrätten gäller som huvudregel under upphovspersonens livstid och 70 år efter upphovspersonens dödsår. Därefter får verket fritt återges.

Undervisningsmaterial får inte delas utan tillstånd

Det mesta av det material som har tagits fram och används för undervisning vid Röda Korsets Högskola är upphovsrättsligt skyddat. Kursmaterial, såväl kursböcker som lärarskrivet material samt föreläsningar, presentationer och tentamensfrågor, m.m. är skyddade. Undervisningsmaterialet behöver ingen copyrightmärkning, det är inte fritt att sprida materialet. Upphovsrätt gäller även för material som studenter, lärare och medarbetare laddar ner och kopierar från Internet.

  • Studenter har rätt att teckna ned vad föreläsaren säger eller att göra en kopia av en presentation för eget bruk, men har inte rätt att kopiera i flera exemplar och sprida materialet vidare till andra eller att göra det tillgängligt på digitala plattformar på Internet eller i sociala medier. Detta gäller oavsett om den kopia som skapas för privat bruk utgörs av text, ljud, film eller foto. Studenten kommer dock med hänsyn till läromiljön behöva lärarens samtycke för att få spela in film eller ta upp ljud eller bild av en föreläsning, även om denna endast ska nyttjas för privat bruk. Medgivande krävs även av studenter om de också kommer att medverka.
  • För studenter med intyg från högskolan om rekommenderat pedagogiskt stöd krävs att de informerar läraren i förväg. Läraren ska informera klassen om att lektionen kommer att spelas in.
  • Studenter får dela anteckningar sinsemellan om den som skrivit anteckningarna har godkänt delningen.
  • Studenter vid högskolan har upphovsrätt till de verk som de har åstadkommit, exempelvis svar på tentamensfrågor, examensarbeten etc. För att en lärare ska få använda detta material i sin undervisning krävs studentens medgivande.
  • En tentamen får delas om den som har skrivit tentamenssvaren har godkänt spridningen och tentamensfrågorna är borttagna så att endast studentens svar framgår. Om läraren har godkänt att tentamensfrågorna delas får de också delas.
  • För litterära verk, exempelvis en bok, gäller att man bara får kopiera en begränsad del av boken, se nedan.

Användning för privat bruk

Var och en får framställa enstaka exemplar av offentliggjorda verk för privat bruk, till exempel genom anteckningar och avbildning. När det gäller litterära verk, exempelvis en bok, gäller dock att man bara får kopiera en begränsad del av boken. I en del fall är dock inte heller kopiering för privat bruk tillåten om upphovsrättsinnehavaren har bestämt detta.

I kopieringsguiden nedan kan du se mer om antalet kopior.

Citaträtt

Enligt en bestämmelse i upphovsrättslagen får var och en citera ur offentliggjorda verk i den omfattning som motiveras av ändamålet, t.ex. akademisk analys eller kritik. Den som "lånar" en text enligt denna bestämmelse måste ange vem som är upphovspersonen. Citaträtten är inte obegränsad i omfattning och sträcker sig olika långt i olika fall.

Myndighetsdokument

Författningar, beslut av myndighet, yttrande av svenska myndigheter och officiella översättningar av nämnda verk omfattas inte av upphovsrätt. Dessa kan kopieras fritt.

Användning och kopiering för undervisning

Lärare och studenter har genom det s.k. Bonusavtalet möjlighet att till sig själva i begränsad omfattning kopiera och dela såväl svenska som utländska offentliggjorda verk för användning i undervisning under förutsättning att det inte rör sig om obligatorisk förlagsutgiven kurslitteratur. Detta omfattar såväl fotokopiering som utskrifter från digital källa, till exempel internet, och framställning av digitala exemplar av verk för projicering med presentationsprogram, till exempel PowerPoint. Avtalet ger däremot inte rätt att använda rörlig bild och inspelade verk.

I guiden nedan kan du läsa mer om kopiering och antalet kopior du får kopiera.

Kontakt

Thomas Tinglöv
Förvaltningschef, från 1 juli