Röda Korsets Högskola står för kvalitet och stolthet

Susanne Georgsson är professor i omvårdnad och rektor vid Röda Korsets Högskola.
Susanne Georgsson är professor i omvårdnad och rektor vid Röda Korsets Högskola.
Publicerad: 07 apr 2021
Lästid: ca

Susanne Georgsson är professor i omvårdnad och rektor vid Röda Korsets Högskola sedan 2019. Efter att ha sett utlysningen av tjänsten som rektor i sociala medier blev hon nyfiken och sökte efter att ha arbetat många år inom högskola i olika roller, bland annat som forskare, prefekt och lärare för sjuksköterskor och blivande barnmorskor. Redan under sjuksköterskestudietiden hade hon tankar om att en dag bli rektor.

Kan du berätta lite kort om dig själv och din bakgrund inom vårdyrket?

Jag blev sjuksköterska när jag bara var 19 år. Eftersom jag inte hade så mycket erfarenhet inom vården då så började jag inom äldrevård och rehabilitering. Där lärde jag mig massor, både praktiska saker men framförallt bemötande, bedömningar, att möta närstående, och att leda och fördela arbete. Det fantastiska är att jag minns nästan varje patient på avdelningarna där jag arbetade.

Sedan var jag lockad av att bli barnmorska. Det var lite svårt att komma in på den vidareutbildningen då, så jag valde att först läsa till barnsjuksköterska. Efter det arbetade jag på en nyföddhetsavdelning som gjorde att jag kom ännu närmare min önskan att bli barnmorska vilket jag pluggade till några år senare. Jag har arbetat som förlossningsbarnmorska och efter några år fick jag möjligheten till en kombinerad tjänst mellan nyföddhets- och förlossningsavdelningen. Sedan började jag min forskarutbildning. Jag jobbade extra under doktorandperioden, men efter jag disputerade har jag bara auskulterat i vården för att hålla mig uppdaterad.

Vad är det bästa med Röda Korsets Högskola? På vilka sätt tror du att skolan särskiljer sig från andra högskolor?

Det bästa med Röda Korsets Högskola är profilen. Att vi arbetar i samverkan med Svenska Röda Korset och utifrån Röda Korsets värdegrund. Det är också att det är en anrik och väl ansedd utbildning. Våra studenter är eftertraktade. Röda Korsets Högskola står för kvalitet och stolthet. Vi har också en internationell prägel med profilen global hälsa och global omvårdnad. Våra studenter får med sig en unik kompetens för att möta utsatta, sårbara, migranter och människor i kris och katastrof.

Vi har enbart ett fokus, och det är att utbilda sjuksköterskor och utbilda specialistsjuksköterskor, vilket är en fördel i jämförelse med andra större lärosäten!

Hur kan en vanlig dag se ut?

Alla dagar ser olika ut, och det är en stor anledning till att arbetet är fantastiskt roligt! Mina dagar är ofta fyllda med olika typer av möten. Just nu är de flesta på distans. Det är avstämningar med och stöd till våra chefer, möten med medarbetare, möten för olika uppgifter och projekt, möten med samverkanspartners, möten med ledningsrådet och högskolestyrelsen. Det är också en strid ström av inkommande mail i olika frågor. På en liten högskola är det en blandning mellan stora, övergripande frågor och frågor om detaljer. Vi har korta, snabba beslutsvägar och stor möjlighet att påverka hur högskolan utvecklas.

Vad anser du vara det bästa med ditt jobb som rektor?

Att jag har ansvar för en otroligt viktig verksamhet som bidrar till hälso- och sjukvården och till samhället i stort. Det är också väldigt omväxlande. Jag lär mig saker hela tiden genom att vara med i större och mindre sammanhang och genom att få möta många människor.

Jag arbetar för att våra medarbetare har en god arbetsmiljö och kan göra sitt bästa för att bedriva en bra utbildning för våra studenter som ska bli kompetenta sjuksköterskor som värnar om patienter och deras säkerhet. Tillsammans skapar vi de bästa förutsättningar för att bedriva utbildning och forskning av hög kvalitet. Det är också berikande och lärorikt med den samverkan vi har med många andra, exempelvis olika vårdgivare, andra lärosäten och framförallt med Svenska Röda Korset.

Vilka är utmaningarna?

En utmaning är att en liten högskola blir mer sårbar. Vi har många specialistfunktioner och då kan verksamheten bli personberoende. Den verksamhetsförlagda utbildningen, praktiken, är en viktig del av utbildningen och det kräver en hel del arbete för att hitta platser där det finns möjlighet för våra studenter att få erfarenheter av sjuksköterskeyrket i den verkliga verksamheten.

När känner du dig som mest stolt över att vara rektor?

Som allra mest stolt är jag ändå på avslutningsceremonin när jag får ge Röda Korsets Högskolas vackra brosch till ett hundratal nya sjuksköterskor. Jag är så stolt över dem och över våra medarbetare som bidragit till att de kommer ut väl förberedda med goda kunskaper till olika verksamheter inom hälso- och sjukvården!