"Vi har tagit oss igenom år 2020 – tillsammans"

"Om jag för en kort stund bortser från det och alla negativa konsekvenser som året fört med sig så har år 2020 också inneburit mycket positivt för vår högskola."
"Om jag för en kort stund bortser från det och alla negativa konsekvenser som året fört med sig så har år 2020 också inneburit mycket positivt för vår högskola."
Publicerad: 22 dec 2020
Lästid: ca

Nu är det jul. Nu är snart detta år slut. Det är lätt att bara fokusera på det elände som har varit under 2020. Om jag för en kort stund bortser från det och alla negativa konsekvenser som året fört med sig så har år 2020 också inneburit mycket positivt för vår högskola.

Vi har fått en riktig ”crash course” i digitala arbetssätt och fört in digitala tentamen.

Vi har fått ett utökat uppdrag från regeringen vilket innebär fler utbildningsplatser både på avancerad nivå, på våra specialistsjuksköterskeprogram och på fristående kurser.

Vi har ett ökat söktryck till sjuksköterskeprogrammet med ungefär 40 procent, sjuksköterskeyrket är mer attraktivt än någonsin.

Vi har visat att vi har klarat en sådan här stor omställning och vi har klarat att upprätthålla god kvalitet.

Vi har lyckats examinera 200 sjuksköterskor detta år. Sjuksköterskor som nu bidrar till vården och har ett av världens viktigaste yrken.

Vår närhet till och samverkan med Svenska Röda Korset gör högskolan unik. Vi har tillsammans invigt vårt kompetenscenter i tortyr- och krigsskaderehabilitering, som är ett långsiktigt samarbete med syfte att stärka Röda Korsets arbete nationellt och internationellt i arbetet och forskningen kring tortyrskaderehabilitering. Så betydelsefullt. Av de asylsökande i Sverige berättar en tredjedel om upplevelser av tortyr. Vården måste vara rustad för att upptäcka detta, möta dessa personer och behandla skadorna, både de fysiska och psykiska.

Vi har fortsatt vår samverkan med bland annat kommuner och Region Stockholm för den verksamhetsförlagda utbildningen, praktiken. Denna samverkan är viktigare än någonsin för att våra studenter så småningom ska vara väl förberedda för att ta sig an sitt nya yrke på bästa sätt.  Vi har fortsatt vår samverkan med andra lärosäten, mycket med hjälp av SUHF - Sveriges Universitet och Högskoleförbund, som samlar oss och våra mest angelägna frågor.

Vi har tagit oss igenom år 2020. Jag vet inte hur många gånger jag har sagt eller hört uttrycket ”på grund av pandemin”. Alla dessa konsekvenser. Men, vi har tagit oss igenom det. Tillsammans. På många sätt har fler blivit sårbara och utsatta, ensamma. På många sätt har vi säkert blivit starkare.

Nu har det vänt, vintersolståndet har passerat, mot ljusare tider. Nu går vi vidare framåt. Jag hoppas på vila under helgerna. Bara få vara, stanna upp, koppla bort och koppla av. Försöka att njuta av det lilla, det goda och av nära och kära.

Tack för det här året, alla våra studenter, alla medarbetare och alla vi samarbetar med!

God Jul & Gott Nytt År!

Susanne Georgsson, rektor