Vi har bidragit med 200 sjuksköterskor till hälso- och sjukvården

Högskolans verksamhetsberättelse 2020 summerar ett år som inget annat. Läs rektors inlägg.
Högskolans verksamhetsberättelse 2020 summerar ett år som inget annat. Läs rektors inlägg.
Publicerad: 19 feb 2021
Lästid: ca

Idag är det dags att lämna in vår verksamhetsberättelse till regeringen, utbildningsdepartementet. Det är en berättelse om Röda Korsets Högskola år 2020.

I berättelsen kan vi läsa min summering av året:

”Sammanfattningsvis har år 2020 varit ett år som vi alltid kommer att minnas, som vi inte kunde förutse eller föreställa oss. Det har varit krävande och ställt stora krav på flexibilitet, kreativitet, tålamod och på att fatta många beslut på osäkra grunder, att hålla kompassen och stödja oss på myndigheternas bedömningar. Det har också lett till positiva konsekvenser med en stor framgång i högskolans arbete med digitalisering. Det har också visat att vi har hållit ihop, vi har hållit ut och vi har hållit samman.”

Det känns lite tråkigt att vi inte kunde börja arbeta om våra strategier under förra året som planen var, pandemin tog all vår tid och kraft, en hel del fick gå på sparlåga. Men, vi fick också många nya möjligheter, bland annat att fördubbla våra specialistsjuksköterskeprogram till följd av stora regeringssatsningar och att lära känna nya pedagogiska lösningar.

Vi har mitt i vemod, i en tung tid med sorg och osäkerhet fått mycket stöd, av andra och av varandra och vi har fått känna mycket stolthet och tacksamhet. Tänk bara att all undervisning kunde fortsätta att bedrivas utan att en enda student försenades i sin utbildning på grund av omställningen. Det är den där känslan att ord inte räcker till. Hur ska man uttrycka sig? Det räcker inte med att bara så där korrekt säga tack, att jag är stolt.

Jag vill säga, eller kanske skrika till alla här på och utanför högskolan – studenter, medarbetare och alla vi samarbetar med, att det är grymt, fett, coolt, fab och ge en massa cred. Det vill säga, det är underbart, fantastiskt, stort, ära och berömmelse! Eller, jag vill ropa att vi faktiskt är zlatan som bidragit med 200 sjuksköterskor till hälso- och sjukvården förra året. Det vill säga, vi är bäst, sjukt bra, grymma, överlägsna!

Nu ser vi framåt. Nu har vi börjat arbeta med våra strategier. Mål och visioner. Vart vill vi, vart ska vi framåt. Vad blir det nya normala för oss.  Det ska vi mejsla fram gemensamt.  Hög motivation att sträva framåt för högskolans och till syvende och sist för vårdens och patienternas bästa.

Vi har en fantastisk potential att bli ännu bättre och ännu tydligare i vår profil. Vi går hand i hand med Svenska Röda Korset, det är bara vi som har förmånen att göra det. Vi gör skillnad. Tillsammans.

Susanne Georgsson, rektor