Mycket ljus i mörkret

Även under den mörkaste tiden är det många ljusa och fina upplevelser här på vår högskola skriver rektor Susanne Georgsson i sin blogg.
Även under den mörkaste tiden är det många ljusa och fina upplevelser här på vår högskola skriver rektor Susanne Georgsson i sin blogg.
Publicerad: 24 nov 2021
Lästid: ca

Några dagar med fin soluppgång, lite kallt, lite snö. Krispigt. Piggar upp i det mörker som i november varit kompakt. Med mörker följer trötthet. Många kämpar mot tröttheten nu. Snart är det advent. Adventus, som är latin och betyder ankomst. Det är julen som snart ska komma. Snart börjar nedräkningen och tända ljus. Ett i taget, fyra ljus och sedan är det jul. Tiden går fort och snart är den mörkaste tiden över.

Men, även under den mörkaste tiden är det många ljusa och fina upplevelser här på vår högskola. Hösten har varit intensiv och innehållsrik. Vi har kommit tillbaka till campus, studenter i korridorerna, medarbetare i lunchrummet, så roligt, stimulerande. Undervisning, examinationer, tentamen, studentkårens engagemang och aktiviteter. Flera viktiga projekt pågår. Förutom detta viktigaste, bärande vardagsarbete har vi upplevt några riktiga höjdpunkter här hos oss.

Vi har haft en Nobelföreläsning då vi fick höra om de tre fredspris som Röda Korset fått genom tiderna och ta del av fyra sjuksköterskors upplevelser av att ha världen som arbetsplats i Röda Korsets tjänst. Vi har äntligen haft avslutningshögtid för de sjuksköterskor som examinerades under 2021. Det var 183 med sina närstående som var inbjudna.  Vi har haft besök av ministern för högre utbildning och forskning, Matilda Ernkrans, som visade stort intresse för vår högskola och imponerades av vår verksamhet. Höjdpunkten vid detta besök var för henne den avslutande lunchen med studenterna från studentkåren. Vi har återigen varit på flera fysiska möten, konferenser och till och med resor.

Nu börjar vi kanske vänja oss vid att träffas igen, på högskolan, vid aktiviteter, underhållning, kulturevenemang, restauranger och affärer. Vi vänjer oss vid friheten. Fortfarande är vi vaksamma och observanta, vi vet att pandemin finns nära, vi ska vara beredda. Men, vi hoppas, vi hoppas att friheten får hålla i sig. Vi ser fram emot allt som händer, vardagssysslor, men också andra höjdpunkter framåt här på högskolan. Det ger ännu mer ljus i mörkret.

Susanne Georgsson, rektor