Två personer med Röda Korset kläder

Samarbete om nationellt kompetenscenter

Samarbete om nationellt kompetenscenter

Det nationella kompetenscentret är ett samarbete mellan Röda Korsets Högskola och Svenska Röda Korset. Här möter vi rektor Susanne Georgsson och generalsekreterare Martin Ärnlöv.

Dela: Dela på Facebook Dela på LinkedIn Dela på Twitter

Varför startar just ni Sveriges nationella kompetenscenter för tortyr- och krigsskaderehabilitering?

– Den internationella Röda Kors- och Röda Halvmånerörelsen finns i mer än 190 länder i stort sett hela världen. Vi följer och stöttar flyktingar under deras väg, i länder människor flyr ifrån och länder där de hamnar. De som traumatiserats av krig och tortyr och sökt trygghet i Sverige möter vi på våra behandlingsmottagningar – idag finns vi på sex olika platser i Sverige, säger Martin Ärnlöv, generalsekreterare Svenska Röda Korset.

– Svenska Röda Korset och Röda Korsets Högskola har varit pionjärer i arbetet med krigsskaderehabilitering. Högskolan har bedrivit sjuksköterskeutbildning i över 150 år och de första rödakorssjuksköterskorna utbildades just för att vårda krigsskadade. Kompetenscentret är en ny kraft för att fortsätta driva på utvecklingen för god rehabilitering för dem som drabbats av krig och tortyr, säger Susanne Georgsson, Röda Korsets Högskolas rektor.

Vad är era förhoppningar för kompetenscentret?

– Att vi tar tillvara på våra behandlingscenters gedigna kunskap, som utvecklas dagligen i mötet med torterade och krigstraumatiserade, genom att sammanföra dem med högskolans akademiska kompetens. Centret kommer att bidra till att de verkligt viktiga vetenskapliga frågorna undersöks, så att tortyrrehabilitering blir så effektiv som möjligt, säger Martin Ärnlöv.

– Vi är stolta över att kompetenscentret, som vi ser kommer att utveckla både forskning och utbildning, finns hos oss. Kompetenscentret får en roll i våra, och förhoppningsvis i framtiden även många andra lärosätens, vårdutbildningar. Vi kommer medverka i metod- och verksamhetsutveckling och initiera långsiktiga forskningssamarbeten. Genom att bidra till evidensläget kring patienterna i Sverige bidrar vi också till kunskapsläget internationellt, inte minst eftersom Sverige har en lång erfarenhet av flyktingmottagande, säger rektor Susanne Georgsson.