Vi använder kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.

Läs mer om kakor

8 oktober - Nobel Calling Stockholm

Öppen föreläsning: Röda Korset – mångfaldig mottagare av Nobels fredspris och ett sjuksköterskeliv i frontlinjen
Öppen föreläsning: Röda Korset – mångfaldig mottagare av Nobels fredspris och ett sjuksköterskeliv i frontlinjen
Publicerad: 20 aug 2021
Lästid: ca

Välkommen till en föreläsning inom Nobel Calling Stockholm där vi får lära mer om Röda Korset, fyrfaldig Nobelpristagare: tre genom organisationen och ett genom dess grundare. Vi får också möta sjuksköterskor som har arbetat för Röda Korset och fått medalj för sina insatser vid olika frontlinjer i världen.

Program

Olof Somell, intendent vid Nobel Prize Museum kommer att berätta om Röda Korset, mottagare av Nobels fredspris 1917, 1944 och 1963, och om Henri Dunant, Röda Korsets grundare och den förste mottagaren av Nobels fredspris 1901.

Efter föreläsningen får vi möta rödakorssjuksköterskorna Katarina Öberg, Ingrid Andersson, Maud Amrén och Lena Netjaeff som alla har belönats med Florence Nightingale-medaljen för sitt arbete. Medverkar gör även Margareta Wahlström, tidigare ordförande för Svenska Röda Korset och Susanne Georgsson, rektor för Röda Korsets Högskola.

  • Katarina Öberg har gjort sju uppdrag för Internationella rödakorskommittén (ICRC) och har varit i Demokratiska republiken Kongo (DRK), Centralafrikanska republiken, Tchad, Irak och två gånger i Jemen.
  • Ingrid Andersson har under många år haft uppdrag som sjuksköterska i olika konfliktområden i världen, bland annat i Afghanistan, Pakistan, Bosnien, Kambodja, Irak, Somalia, Sudan och på Sri Lanka. Hon har arbetat på sjukhus, i primärhälsovård, besökt krigsfångar och gett utbildningar, bland annat i traumabehandling.
  • Lena Netjaeff har bland annat verkat som FN-volontär i Cambodia och hälsodelegat för Svenska Röda Korset där hon har arbetat med både IFRC och ICRC. Hon har arbetat som sjuksköterska i flera afrikanska länder såsom Tchad, men också i Syrien, Tadjikistan och Haiti med varierande uppdrag inom allmän hälsovård, men också sjukhusarbete med krigsskadade, nutririonsprogram i fängelser och uppsökande första hjälpen i översvämningsdrabbade Pakistan och krigsdrabbade Georgien. Senaste uppdraget var i Myanmar 2020.
  • Maud Amrén har som sjuksköterska för Röda Korset bland annat arbetat i det krigsdrabbade Afghanistan. Hon var efter sina år i fält tillsammans med kollegorna i systerföreningarna inom den internationella rödakorsrörelsen drivande i att skapa en global hälsopolicy och hälsostrategi för att kunna mäta de vårdinsatser som gör i krigs- och konfliktområden. Hon har också arbetat med att lansera första hjälpen till byar och landsbygd.

Välkommen till Röda Korsets Högskola som har utbildat sjuksköterskor sedan 1867 då sjuksköterskeskolan grundades med Emmy Rappe som föreståndare.

Nobel Calling Stockholm

Plats och tid

Tid: Fredag 8 oktober, kl. 17.00-19.00

Plats: Emmy Rappe-salen, Röda Korsets Högskola, Campus Flemingsberg, Huddinge

Arrangör: Röda Korsets Högskola arrangerar evenemanget i samarbete med Nobel Prize Museum inom ramen för Nobel Calling Stockholm. Högskolan följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att arrangera evenemang.

Moderator: Gabriella Ahlström, journalist och författare

Anmälan

Föreläsningen är kostnadsfri och öppen för alla, men anmälan måste göras. Begränsat antal platser.

Anmäl mig till Nobel Calling Stockholm på Röda Korsets Högskola 8 oktober

Anmäl

Om Nobel Calling Stockholm

Nobel Calling Stockholm är en serie öppna evenemang med vetenskapsanknytning kopplade till den vecka i oktober när årets Nobelpris tillkännages.

Årets evenemang arrangeras av Nobel Prize Museum i samarbete med Stockholms stad, Karolinska Institutet, KTH, Stockholms universitet, Röda Korsets Högskola, Tranströmerbiblioteket, Kulturhuset Stadsteatern, Stockholms stadshus, Stockholms stadsarkiv, Vetenskapsrådet, Riksbanken.