Vi använder kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.

Läs mer om kakor

Arbetsmiljö och friskvård

Publicerad: 05 mar 2021
Lästid: ca

Arbetsmiljö i hemmet under Corona | Friskvårdsbidrag | Träningsmöjlighet på arbetstid

Arbetsmiljö i hemmet under Corona

I samband med Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att så många som möjligt även under hösten arbetar hemifrån, så behöver arbetsmiljön i hemmet anpassas så att det blir en hållbar arbetsmiljö.

Detta kan göras på olika sätt och till stor del med hjälp av det som redan finns hemma.

För den som önskar låna hem sin egen utrustning från sin arbetsplats, så går det bra.
Kontakta gärna servicedesk om du ska ta hem din skärm då det kan behövas att du får med dig en annan sladd.

Servicedesk kan även bistå med mindre utrustning så som exempelvis mus, ståmatta.

Om du har speciella behov som beror på att det krävs andra typer av anpassning av arbetsmiljön i hemmet ska du kontakta din chef eller HR-chef för vidare dialog. Det kan vara exempelvis om du har fått ihållande besvär med värk och du kanske redan har träffat en läkare eller fysioterapeut som gett dig förslag på utrustning som skulle underlätta.

Lite tips:

Nedan finns länkar på lite tips på hur du kan anpassa din arbetsmiljö vid hemmaarbete samt förslag på lite pausgympa. 

Friskvårdsbidrag

Högskolan har tecknat avtal med Benify som är en förmånsportal för samtliga av högskolans tillsvidareanställda och provanställda medarbetare. Benify ger många förmånliga möjligheter, och har bland annat ett stort utbud av friskvårdsanläggningar till rabatterade priser. 

Samtliga medarbetare är berättigade till friskvårdsersättning med 2 000 kronor per år, vid helårsanställning.  Från den 1 januari 2021 höjs bidraget till 2500 kronor per år. 

Den som köper friskvård på annat ställe än från det utbud som finns via Benify och därmed lägger ut med egna medel, ska skicka in sina kvitton till Benify som administrerar dessa. En utbetalning sker sedan i samband med lön.

Ersättning utbetalas endast för innevarande år. Observera också att för mycket utbetald ersättning under ett år genererar en korrigering i samband med senare löneutbetalning.

Inloggning till portalen sker via medarbetarens Bank-ID och ett erhållande av länk som medarbetaren får av Benify. 

Visstidsanställd personal registrerar sina utlägg direkt i lönesystemet Flex HRM. 

Träningsmöjlighet på arbetstid

Samtliga medarbetare har rätt till en timmes friskvård per vecka på arbetstid.

Friskvårdstimmen tas ut under arbetsdagen förutsatt att aktiviteten inte stör verksamheten och att den inte leder till mertid/övertid. Observera att outnyttjad tid inte kan sparas. I lönerapporteringen noterar du "Friskvård" för syftet att föra statistik.