Vi använder kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.

Läs mer om kakor

Sämre hälsa för nyanlända minderåriga

Nyanlända minderåriga flyktingar har sämre hälso-relaterad livskvalitet än barn i Europa visar ny studie.
Nyanlända minderåriga flyktingar har sämre hälso-relaterad livskvalitet än barn i Europa visar ny studie.
Publicerad: 21 apr 2021
Lästid: ca

Under de senaste åren har barn och ungdomar tvingats fly från sina hemländer i ökande antal på grund av konflikter, krig, naturkatastrofer och fattigdom. En ny svensk studie som jämför minderåriga flyktingars hälso-relaterade livskvalitet med barn från europeiska länder visar att de minderåriga flyktingarna mår sämre.

Studie med minderåriga flyktingar

En tvärsnittsstudie genomfördes nationellt med ett urval av minderåriga flyktingar i åldrarna 12–15 och 16–18 från Afghanistan, Irak och Syrien, bosatta i Sverige mellan 2014 och 2018 och jämfördes med referes-data på andra barn i europeiska länder. Totalt svarade 2 559 minderåriga flyktingar, 55% pojkar och 45% flickor, på studien i Sverige.

Minderåriga flyktingar i Sverige hade lägre nivå inom psykiskt välbefinnande

– Jämfört med europeiska referenser hade minderåriga flyktingar i Sverige lägre nivå inom psykiskt välbefinnande och nivå av kamratstöd och socialt stöd, medan nivåerna för autonomi och relationer till föräldrar/vårdnadshavare och skolmiljön var högre, förklarar Øivind Fjeld-Solberg, forskare vid Röda Korsets Högskolas forskningsprogram Resiliency, Mental Health and Social Participation among Refugees (RMSR).

Olika sociodemografiska faktorer hade betydelse i studien där de som hade en genomsnittlig eller dålig familjeekonomi och bodde hos en icke-närstående vuxen eller familj mådde sämre. Minderåriga flykningar från Afghanistan hade lägsta nivåer av hälsorelaterat livskvalitet, också i jämförelse med flyktingarna från Irak och Syrien.

Mer information

Röda Korsets Högskola (RKH) grundades 1867 och utbildar cirka 850 studenter årligen inom sjuksköterskeutbildningen som är en av de mest efteraktade i landet. Global hälsa och omvårdnad sammanfattar högskolans unika profil inom utbildning, forskning och samverkan. www.rkh.se.

Forskningsprogrammet Resiliency, Mental Health and Social Participation among Refugees (RMSR) är ett 6-årigt forskningsprogram vid RKH som har till syfte att stärka den vetenskapliga kunskapsbasen om hälsa och sociala villkor bland människor som har flytt krig och förföljelse.

Kontakt

Øivind Fjeld-Solberg, ansvarig forskare vid Röda Korsets Högskola/RMSR, oivind.fjeld-solberg@nca.no, tel. +47 906 13 457