Vi använder kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.

Läs mer om kakor

Majoritet av tonåringar positiva till att vaccinera sig

Nationell studie med 15-19-åringar visar att majoriteten av ungdomarna är positiva till att vaccinera sig mot covid-19.
Nationell studie med 15-19-åringar visar att majoriteten av ungdomarna är positiva till att vaccinera sig mot covid-19.
Publicerad: 27 okt 2021
Lästid: ca

En nationell studie med 15-19-åringar som ett flertal lärosäten har deltagit i, bland andra Röda Korsets Högskola, visar att majoriteten av ungdomarna är positiva till att vaccinera sig mot covid-19.

Studien gjordes innan vaccinationerna hade inletts och publicerades i den vetenskapliga tidskriften Vaccine: X. Den bygger på enkätsvar från 702 ungdomar i Sverige, 15-19 år, och genomfördes under perioden juli-november 2020.

Reflekterat över för- och nackdelar med covidvaccin

Ungdomarna svarade bland annat att de hade reflekterat över för- och nackdelar med covidvaccin, men att deras inställning var generellt positiv. De efterlyser mer kunskap om vaccinet och uttrycker oro eftersom det har tagits fram väldigt snabbt, samtidigt som de flesta menar att de vill skydda andra och inte var rädda för den egna hälsan.

– Att ungdomarna hänvisar till tidigare erfarenheter som t.ex. vaccinationen mot svininfluensan är värt att notera eftersom många av dem var väldigt små när narkolepsi-fallen inträffade, förmodligen har de fått information av föräldrar som kan ha influerat dem, säger Janet Mattsson, docent och lektor vid Röda Korsets Högskola, och en av författarna till forskningsstudien.

Viktigt med saklig information

– Studien visar att unga människor också behöver nås av saklig information för att kunna fatta informerade beslut som rör deras hälsa, utan att vara beroende av vad vuxna i deras omgivning berättar för dem, säger Janet Mattsson.

Studien har letts från Göteborgs universitet och gjorts ihop med forskare på Drottning Silvias barnsjukhus, Högskolan Väst, Karolinska Institutet, Röda Korsets Högskola, Sachsska barn- och ungdomssjukhuset, Umeå universitet och Botucatu Medical School - UNESP, Nursing Department, Brasilien.

Mer information

Kontakt

Janet Mattson, docent och lektor vid Röda Korsets Högskola, tel. 08-587 516 28, e-post: janet.mattsson@rkh.se