Vi använder kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.

Läs mer om kakor

Forskningsprojekt om fysisk aktivitet

Forskningsprojekt om fysisk aktivitet för traumadrabbade flyktningar tilldelas medel från Forte.
Forskningsprojekt om fysisk aktivitet för traumadrabbade flyktningar tilldelas medel från Forte.
Publicerad: 19 nov 2020
Lästid: ca

Projektet ”Intervention med fysisk aktivitet för traumadrabbade flyktingar” som syftar till att undersöka i vilken utsträckning träning i grupp med fysisk aktivitet påverkar PTSD-symptom hos flyktingar har beviljats 1,5 miljoner från Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd (Forte).

– Det övergripande målet med projektet är att förbättra det vetenskapliga underlaget för interventioner med fysisk aktivitet för traumadrabbade flyktingar, förklarar Maria Gottvall som leder projektet och är doktor i medicinska vetenskaper, legitimerad sjuksköterska och anställd som lektor i folkhälsovetenskap på Röda Korsets Högskola. Maria undervisar i kurser inom ämnena omvårdnad och folkhälsovetenskap.

Hur fysisk aktivitet påverkar PTSD-symptom

Mer specifikt så syftar projektet till att undersöka i vilken utsträckning en gruppintervention med fysisk aktivitet påverkar PTSD-symptom, samt den allmänna hälsan och välbefinnande hos flyktingar med upplevelser av krig och tortyr. Studien har en RCT-design med väntelista-kontrollgrupp och är pågående.

Samarbetsprojekt

Projektet är ett samarbete mellan Röda Korsets Högskola, Röda Korsets behandlingscenter för krigsdrabbade och torterade i Malmö och Karolinska Institutet.

Övriga medverkande forskare från Röda Korsets Högskola är professor Fredrik Saboonchi, docent Catharina Gustavsson och doktorand Henrik Nilsson.

Fotograf: Ola Torkelsson